torsdag 31 december 2009

Nyårskort

Här är ett nyårskort som jag gjort till Pysseltagens decemberutmaning. Utmaningen var att göra ett nyårskort på temat glitter och glamour.

Jag har använt mig av ett grått cardstock och på det lagt en av mina nya Tim Holtz-masker. Sedan har jag färgat in pappret med två olika blå färger på stämpeldyna. Längs kanten har jag också stämplat med en bladstämpel med den mörkare av de blå färgerna.

Kedjorna och den svarta urtavlan har jag stämplat dit, och klockorna och de svarta visarna har jag gjort genom att klippa ut formerna ur svart cardstock och sedan clear-embossat dem två gånger efter varandra.

Texten Gott Nytt År har jag skrivit ut direkt på kortet med min nya Gazelle, och runt texten har jag stämplat med en swirl. Jag har försökt få det att se ut som ett fyrverkeri runt texten, och jag har använt både silverembossing på watermark-dyna, silverembossing på svart dyna och silver-stickles. Just den delen var svår att se bra ut när jag fotade med blixt...

Lite punchinella, bling-brads och bling bidrog till temat glitter och glamour!


Närbild på de embossade klockorna.


Närbild på texten och fyrverkeri-swirlsen.


På insidan använde jag samma mask och teknik som på framsidan, men jag färgade bara in kanten runt om masken för att få en bra yta att skriva hälsningen på.


På baksidan använde jag fler av maskerna från samma kit, och här skrev jag även in min signatur.

lördag 26 december 2009

Grått kort

Här kommer ännu ett kort till den färg-swapp jag är med i. Denna månad var det grått och silver som gällde, och tjejen som skulle få kortet är en rockbrud. Därför försökte jag få till ett lite tuffare kort.

Tyvär blev det här fotot lite suddigt, och det såg jag inte förrän efter att jag skickat iväg kortet. Så då var det ju försent att ta ett nytt.....

Jag har tagit en mörkgrå kortstome och på det sitter ett ljusgrått cardstock som jag embossat i cuttelbugen. Texten grå har jag stansat ut i mossgummi och blomman har jag gjort själv. Den understa blomman är utstansad i en läskburk och i den sitter en blomma som jag gjort själv i grå cardstock. Även bladen har jag gjort själv.

Kedjan har jag fäst med ett runt gem i ena änden och en grå brad mitt på. I den andra änden har jag hängt en blom-charm. Jag har också satt på ett band med döskallar och några grå halvpärlor.


Närbild på blomman och bladen.


På baksidan har jag satt ett likadant embossat papper som på framsidan, två utstansade blommor och ett blad som jag skrivit min signatur på.

onsdag 23 december 2009

Rött kort

Här kommer ännu ett kort i en färg. Den här månaden var det rött som gällde i den färgswap som jag är med i, så därför gjorde jag ett kort helt i rött.



Jag har skurit till fyra kvadratiska bitar rött papper och använt olika små stämplar på dem. Jag har både stämplat med röd distresser och med clear embossing.

Den största blomman är en vit blomma som jag färgat in med promarker för att få den röd istället, och jag har dessutom klippt ut en blomma i rött filttyg. Texten röd har jag stansat ut i mossgummi och i alla hörn har jag satt droppar av stickles.

tisdag 22 december 2009

Sista julkortet

Här kommer nu det sista julkortet för i år!

På den röda kortstomen har jag satt det svart-vita mönsterpappret med stora snöstjärnor. Texten God Jul har jag embossat och sedan har jag färgat in kanten av pappret med distresser i samma färg som embossingpulvret (Fired Brick).

Julblomman har jag gjort själv mha retropunchar och röd cardstock, och det är efter Lillblommans instruktion. Sedan har jag satt dit ett rött band, två hattnålar (som jag klippt av eftersom de var för långa) och en julstrumpe-charm.

Julkort med julgran

Här har vi ett julkort till.

Granen är en Magnolia-stämpel som jag lånade av Veronica, och på den har jag gjort små julkulor av röd stickles. En stjärna i toppen gjorde jag också med pearl maker i guld. Längs kanten har jag färgat in med gul och brun stämpelfärg.

tisdag 15 december 2009

Veckoschema

Eftersom sonen på 2,5 gärna skulle vilja vara hemma varje dag istället för att gå till dagis så funderade jag lite på hur vi skulle hjälpa honom att förstå att vissa dagar är dagis-dagar och vissa dagar är hemma-dagar. Så jag satte mig och scrappade en vecko-kalender åt honom som nu sitter på kylskåpet. Sedan har vi en magnet-pojke som vi flyttar runt varje dag så att den står på rätt dag, och så pratar vi om att gröna dagar är dagis-dagar och gula dagar är hemma-dagar. Det funkar ganska så bra faktist hittills!

Jag har tagit ett blått cardstock som bas och på det satt bitarna för dagarna. De röda pilarna har jag ritat och klippt för hand ur ett rött cardstock, och veckodagarnas namn har jag stämplat med bokstavsstämplar.

Jag valde att göra hela layouten så platt som möjligt, för allt som står ut ska det ju pillas på....

Djuren i mitten har jag klippt ut ur ett mönsterpapper. Texten har jag stansat ut i mossgummi mha min cuttlebug, och några av de bokstäverna har jag fått sätta fast flera gånger om redan eftersom de har plockats bort. Mossgummi är väldigt spännande!

Rutchkanan ner i hörnet har jag ritat själv och färglagt med promarker. Det är en förenklad bild av den rutchkana vi har byggt på tomten, så det var en klar favorit hos sonen! Tåget har jag klippt ut ur några olika mönsterpapper, och rälsen har jag ritat med en vanlig svart penna.

Blommorna till höger har jag stansat ut med retro-punchen och i mitten av varje blomma sitter en liten vit tygblomma som jag klippt loss från ett blom-band.


Sonen tycker väldigt mycket om att vara med mig och pyssla och rita, så här har jag satt en bit vitt papper och några pennor som jag gjort av tandpetare som jag färglagt med promarker.


Bilar av alla de slag är roliga, och här fick jag för första gången använda bilstämplarna som jag mest köpte för sonens skull. Har försökt färglägga dem så likt de i filmen Bilar som möjligt, även om det inte riktigt är de på stämplarna.


Den här pojken är också färglagd med promarker, och så har jag satt dit fotbolls-stickers.


Att sjunga tycker sonen mycket om, så denna sjungande pojke har jag klippt loss från en julstämpel med en pojkkör som står och sjunger.

fredag 11 december 2009

Vika en ask - beskrivning

När jag var på Scrapgalens julmys förra helgen fick jag väldigt mycket uppmärksamhet för de askar jag gjorde. Jag blev själv lite förvånad över det, men självklart väldigt glad! Flera stycken efterfrågade en beskrivning på askarna, så här kommer nu en!

Så här ser en av askarna ut när den är färdig och dekorerad. Den är 4 x 4 inches stor och 1 ½ inch hög. Jag har dessutom gjort ett litet fönster i locket där jag har satt in en bit OH-plast, så man kan se lite av vad som finns i den. Tanken med asken är att den ska vara lagom för t.ex. lite chokladpraliner eller annat godis.


Till asken behövs två ark papper. Till botten behövs ett i storleken 10x10 inches, och till locket behövs ett i storleken 8 ¹/8 x 8 ¹/8 inches. Jag brukar använda ett mönsterpapper till locket och ett matchande cardstock till botten.

Det kan kännas lite förvirrande att arket till locket ska vara mindre än det till botten, men även om locket är större till ytan för att gå på utanpå botten så är inte kanten på locket lika hög som på botten. Det är därför botten syns till viss del även när asken är stängd. Det gör även att asken är lättare att öppna, eftersom man kan hålla i både botten och lock samtidigt.


Jag börjar med botten. Börja med att biga arket på 7 inches och på 8 ½ inches, och gör detta runtom hela arket.

Nu ska arket se ut såhär, två bigningar längs varje kant.


Skär sedan längs den inre av de två bigningarna, fram till den andra bigningen som du annars skulle korsa. Detta ska du göra på fyra ställen, se bilden nedan.


Nu ska pappret se ut såhär.


Skär nu längs den yttre bigningen fram till där du skurit tidigare, så att en rektangel på 3 x 1 ½ inch lossnar från pappret. Gör så i alla fyra hörnen.

Nu ska pappret se ut såhär.


Om du nu viker den breda änden på mitten och reser den upp, så ser du att fliken på den sidan går att vika in, så att kanten av lådan står stabilt. Dock så tycker jag att det blir alldeles för tjockt och tjorvigt med så mycket papper i dessa flikar, så vi ska klippa bort lite överflödigt papper så att det är lättare att få asken rak och snygg.

Ta en sax och klipp bort en bit av det inre hörnet. Lämna lite drygt en halv centimeter från bigningen i båda hörnen.


När du klippt på att fyra hörnen ser pappret nu ut såhär.


Vik sedan den breda änden på mitten igen och klipp en gång till i fliken på änden, denna gång i delvis dubbelt papper. Lämna även här ca en halv centimeter från bigningen.


När du sedan viker upp pappret igen ska det se ut såhär.


Sätt nu dubbelhäftande tejp (eller lim) längs den yttre kanten av den breda änden, och vik sedan ihop den längs bigningen.

Pappret ser nu ut såhär.


När du nu reser upp änden och viker in fliken så ser du att fliken ger fortfarande samma stöd åt denna sida, samtidigt som den är betydligt mindre och tunnare.


Vänd nu upp-och-ner på pappret och sätt tejp eller lim på de fyra små flikarna.


Res sedan upp sidan och fäst fliken i den smalare änden av pappret.


När du gjort det på alla fyra hörn ser asken nu ut såhär.


Sätt tejp eller lim längs kanten på de uppstickande ändarna och vik ner dem i asken.


Bottendelen av asken är nu klar!


Gör nu locket till asken på samma sätt som botten, men biga här på 6 ¹/8 och 7 ¹/8 inches. Om du vill ha ett fönster i asken är det dags att göra det när du har skurit klart i pappret, men inte har börjat vika än.

Skär då två snitt ¼ inch in från den innersta bigningen, som möts i ett av hörnen. Jag har gjort snitten 2 inches långa.


Pappret ser nu ut såhär.


Skär sedan långsidan av triangeln.


Pappret ser nu ut såhär.


Vänd på pappret och sätt smala tejpremsor eller lim längs kanten av hålet, på den sida som ska bli insidan av locket. Sätt sedan dit en bit OH-plast över hålet. Jag har använt mig av bitar som är 2 ¾ x 2 ¾ och sedan delat dem på tvären så det blivit en triangel.


Därefter är det bara att fortsätta på locket på samma sätt som du gjorde botten.



När asken blir klar ser den ut såhär. Nu är det bara kvar att dekorera den!

torsdag 10 december 2009

Grönt julkort

Här är ett enkelt julkort som jag gjorde för ett tag sedan.

Det grön-bruna julpappret är så snyggt så det räckte med bara lite dekorationer. Jag satte på en bling-snöstjärna, ett grönt organzaband, en julgranscharm och texten God Jul som peel offs.

Baksidan med en bit av samma mönsterpapper.

onsdag 9 december 2009

Inflyttningskort

Det här kortet gjorde jag till min syster som hade inflyttningsfest för några veckor sedan.

Som kortstome har jag använt ett svart cardstock, och på det har jag använt det härliga mönsterpappret som jag inte minns vart det kommer ifrån. De två orange bitarna är baksidan av mönsterpappret som jag monterat på svart cardstock.

Fotot har jag tagit själv och det är lite internt. Det är nämligen ett gammalt förfallet hus som står på tomten till släktens gemensamma fritidshus. Det här var första gången jag använde ett foto på ett kort, och det blev väldigt snyggt tycker jag!

Skylten högst upp kommer från ett papperskit, och jag har stämplat under den med en svart knapp-stämpel för att den inte ska smälta in i bakgrundspappret. Några fotoankare och akryldroppar fick bli de enkla dekorationerna. Eftersom mönsterpappret är så snyggt ville jag inte dölja det för mycket.


Här är vänstersidan av insidan. Jag har klippt ut cirklar ur grönt och orange papper, och stämplat under dem på samma sätt som på framsidan.

Här är högersidan av insidan, där jag skrev hälsningen. Även här har jag använt en remsa av baksidan av mönsterpappret för att få den orange biten.

Baksidan av kortet följer samma mönster som de övriga sidorna.

måndag 7 december 2009

Älva i lila

Här kommer ett litet kort som jag skickade med i en swapp för någon vecka sedan.

Älvan från Stämpelboden har jag stämplat med distresser och sedan monterat på ett lila papper i nästan samma nyans. Som kortstome har jag tagit ett mönstrat papper som jag hade i gömmorna, och till sist satte jag på lite bling i brons.

Baksidan med min signatur i samma färger.